top of page
  • Writer's picture

Sydsvenskan visits Eos Language Café!


Eos Language Café is long established in the city of Lund as a meeting place where one can both become acquainted with new people and learn a language through pleasant conversations. Sydsvenskan's reporters Kalle Kniivilä and Hussein El-Alawi visited the Café, interviewed volunteers and participants and (on February 1st) dedicated a page on Eos' popular weekly språk activity.

You can read Sydsvenskan's article below:

Nyttig fika med listiga lögner om prinsessor

Språkkaféer växer som svampar i Lund. Nästan varje dag i veckan kan man fika och öva svenska någonstans i kommunen, men det är bara i Eoshallen som man får se en match gratis efteråt om man vill.

Mayur Vilas Jain plockar ett kort från högen och tar en titt på bilden innan han lägger undan kortet så att andra inte ser det. De ska få gissa vad det är på bilden.

– Det är en sak man kan ha när man kör bil, eller när man ska gå in i ett hus, förklarar han.

– Vad gör du med den när du går in? frågar Lena Brundenius.

– Jag öppnar huset, säger Mayur Vilas Jain.

– En nyckel! ropar någon vid bordet.

Det lyfts fler kort. Vad betyder listig? Hur många prinsessor finns det i Sverige? Och hur gör man när man ljuger?

– Man säger inte sanningen. Nej, man säger inte ”ljugade”, det är oregelbundet, förklarar Lena Brundenius.

Danijela Nikolić lyfter ett kort där det står att hon ska berätta om ett jobb som hon tycker om.

– Hela mitt liv har jag jobbat som lärare i Serbien. Jag jobbade 25 år i en grundskola. Och jag hoppas bli lärare i Sverige, säger hon.

Denna lördag är det 36 personer som har kommit till Eoshallen för att öva svenska, de flesta av dem relativt nyanlända. Några till sitter på första våningen och övar engelska och franska. De som vill öva andra språk är ofta studenter vid Universitetet, berättar Yaman Alloush som är anställd av Eos och en av dem som håller i verksamheten.

Yaman Alloush efterlyser fler volontärer som talar bra svenska, det behövs för att grupperna inte ska bli för stora, säger han.

Danijela Nikolić kom till Sverige i somras och har gått till språkkaféet som var kopplat till sfi-undervisningen, men det är första gången hon har kommit till Eoshallen.

Varför kom du hit?

– Ja... För att jag gifte mig! skrattar Danijela Nikolić.

Till Sverige, ja. Men hit till språkkaféet?

– Jag kommer hit för att träna svenska, jag vill prata mycket bra svenska eftersom jag vill jobba. Och Lena är jättebra, hon är fantastisk. Jag är inte så bra med grammatiken, men jag hoppas snart jag pratar bra.

Hennes man Johnny Davidsson har följt med eftersom det är hennes första gång här, men också för att själv lära sig lite mer om hur man håller i ett språkkafé. Han jobbar på Axis och några kollegor som kommer från andra länder har frågat om han inte skulle kunna ha ett språkkafé för dem.

– Det är viktigt att man fungerar tillsammans, det här är också en sorts teambuilding. På en internationell arbetsplats blir det lätt så att man pratar svenska vid ett bord, engelska vid ett annat bord, och kanske ännu ett språk vid nästa bord. Vi har pratat om att vi gärna skulle ha ett eget språkkafé för dem som vill lära sig mer svenska.

Lena Brundenius berättar för Danijela Nikolić att det finns många fler språkkaféer i Lund.

– Kom på onsdag till biblioteket på Klostergården. Buss nummer 7. De har alltid goda kakor!

Språkkaféer har blivit väldigt populära i Lund de senaste åren, de växer som svampar, säger Lena Brundenius.

– Det började väl på Stadsbiblioteket, men nu finns det hur många som helst. Många går också på flera stycken, men det här på Eoshallen är ett av de trevligaste.

Varför tycker du att det här är viktigt att hålla på med som volontär?

– Framför allt är det väldigt roligt. Och i och med att det kommit så många till Lund som vill lära sig svenska är det inte bara roligt utan också meningsfullt.

* You can read the article on Sydsvenskans' website HERE.

10 views0 comments
bottom of page