top of page
  • Writer's picture

Gör som Gunnar - träna språk med Eos Cares!

Updated: Sep 3, 2021

IK Eos ordförande Gunnar Westling är en av många som medverkar i Eos Cares olika program för språkträning. Sedan januari är han med i ett Tandem Team för att träna franska, och han har även engagerat sig som mentor i Eos Cares Svenska-accelerator.Eos Cares språkutbytesprogram ”Language Tandem Program” skapades för ett par år sedan, och har sedan i somras vuxit kraftigt pga covid-situationen. Programmet går ut på att skapa s.k. Tandem Teams, grupper om 3-6 personer som har två olika språkbakgrunder och vill lära sig varandras språk, utifrån devisen ”You teach me your language – I’ll teach you mine”. Sedan flera år driver Eos Cares välbesökta språkcaféer, ofta med över hundra deltagare i veckan, men med rådande förutsättningar har möjligheten att i stället träffas i smågrupper blivit ett tilltalande alternativ.


I Gunnars fall består gruppen alltså av deltagare från Sverige och Frankrike, som träffas på torsdageftermiddagar i Eoshallen och pratar både svenska och franska.


- Jag var reseledare i Flaine, Frankrike på 80-talet och kunde då ta mig runt hjälpligt i liftar och på barer. Jag känner att jag skulle vilja ta vid och komma lite längre, inte minst eftersom vi skall segla hem en båt genom Frankrike om några år, säger Gunnar.


Louise Bideau, som är gruppens fransktalande ankare, lägger till på en svenska hon lärt sig på bara ett par månader:

- Även om Gunnar inte hade talat franska på många så har våra möten fått honom att känna sig bekväm i en konversation på franska igen. Tillsammans med resten av gruppen tycker vi om att se hans framsteg varje ny vecka, det är spännande!


För närvarande har Language Tandem Program ett tiotal grupper igång, som nästan alla involverar svenska och ett annat språk. Möjligheten att få träna svenskakonversation är enormt efterfrågad i Lund, och över hundra personer från hela världen står på väntelista för att matchas in i grupper. Den som pratar svenska har alltså tillgång till en lång lista av språk, och kan bli erbjuden en grupp på kort varsel! Här är länk till anmälan.


Ett annat av Eos Cares program är den s.k. Svenska-acceleratorn. Deltagarna genomför här varje vecka en serie av aktiviteter för att läsa, skriva, lyssna och hålla presentationer, men viktigast av allt är mentormöten där de i små grupper får träna konversation med en språkmentor. Gunnar är mentor för Yaman Alloush, Hamda Darwish och Waed Al Hariri, som alla tre är från Syrien och jobbar inom integrationsprogrammet Prisma.


- Jag finner allt oftare att jag ser fram emot våra tisdagsträffar. Det är naturligtvis roligt att kunna hjälpa någon med vårt konstiga språk, men det är intressant är att få höra om helt olika livslinjer, kulturer och tankemönster. Vid är så lika men olika och bägge insikterna berikar och intresserar mig. Man har helt enkelt fått några nya kompisar som skiljer sig markant från mina tidigare, säger Gunnar.


Fram tills nu har Svenska-acceleratorn bara involverat deltagare som är anställda av Eos inom ramen för Prisma, men med fler mentorer kommer programmet även att kunna involvera Eos Cares praktikanter, volontärer, deltagare i språkcaféer och andra ambitiösa svenska-studenter. Rollen som mentor är flexibel och innebär bara en dryg timmes insats per vecka. Mer om programmet och hur man anmäler sig finns beskrivet här.

146 views0 comments

Comments


bottom of page